De multe ori, chiar din cele mai bune intenții, nevoia de a menține proiectele pe linia de plutire, dar și dorința a avea succes și a confirma promisiunile către clienți se poate transforma într-un „monstru” cu șapte capete: micromanagementul. Care, în mod contraintuitiv, reușește exact contrariul premisei: afectează performanța, demotivează echipa și fragilizează țesătura internă a companiei. Angajații se vor simți neapreciați și extenuați. Șefii de echipe vor deplânge lipsa autonomiei și a spațiului pentru creștere. Iar tu te vei frustra și vei pierde timp prețios.


Vestea bună este că micromanagementul poate fi evitat și chiar dezvățat. Soluția stă în clădirea unei culturi interne bazată pe transparență, încredere și procese clare, care să susțină performanța organic și durabil.

Iată câteva sugestii care te vor ajuta să „lupți” cu capcana micromanagementului:

Evaluează-ți așteptările – față de tine și de ceilalți

Leadership-ul se învață, se exersează și se finisează. Un rol de leader pune multă responsabilitate pe umerii oricui, iar presiunea ne poate amăgi că soluția este să urmărim perfecțiunea.

Este o himeră și, în fapt, este mult mai sănătos să îți asumi de la bun început că vei face greșeli și vei întâmpina blocaje. Vor fi zile lungi în care nu vei reuși să rezolvi toate solicitările. Fii îngăduitor cu tine și deschis cu ceilalți și cu ideile lor.

Este foarte util să pui pe hârtie o listă cu așteptările pe care le ai de la echipă, să le transmiți ce vrei să realizeze și să le dai șansa angajaților să se autoresponsabilizeze și să acționeze. Concentrează-te pe valori esențiale și rezultate și mai puțin pe metodologii. Totodată, nu ezita să-i întrebi în ce fel le-ar fi cel mai util să fie supervizați și în ce momente și-ar dori să apeleze la tine.

Simplifică și redu din timpul alocat ședințelor de status 

Ca lider, este firesc să îți dorești să fii la curent cu statusul activităților și să urmărești progresul echipei, pentru a-ți consolida viziunea strategică. În special în industria IT, proiectele sunt extrem de dinamice, bugetele sunt mari, iar comunicarea strânsă și regulată este esențială.
Totuși, supravegherea fiecărui detaliu și implicarea personală în fiecare task nu sunt doar neproductive, ci și toxice pe termen lung. Ședințele zilnice adesea se prelungesc și devin o povară în dauna muncii propriu-zise.

Există și moduri mai ușoare de a te păstra la curent cu statusul proiectelor, fără să petreci prea mult timp în call-uri sau să trimiți multiple mailuri de clarificare.
De exemplu, Tassis este o aplicație care asigură transparent managementul activităților. Angajații înregistrează timpul petrecut pe o anumită sarcină din proiect și adăugă detalii despre munca depusă, iar tu poți urmări progresul în raport cu orele estimate și chiar extrage statistici detaliate, pe care să le analizezi în liniște.

Mapează o ierarhie clară a rolurilor și delegă responsabilități

Un studiu Gallup citat de Harvard Business School arată că managerii care știu să delege generează venituri cu 33% mai mari pentru companiile pe care le conduc. Împărțind responsabilitățile cu alții, câștigi timp pe care să-l direcționezi către strategii de dezvoltare și vânzări și totodată, acorzi voturi de încredere. Într-o cultură de tip „intrapreneurship”, liderii de echipe se simt valoroși și dornici să-și exerseze potențialul.

Începe prin creionarea organigramei. În aplicația Tassis, aceasta se generează automat prin adăugarea utilizatorilor în panoul de control și devine vizibilă tuturor; astfel, fiecare angajat știe către cine să se îndrepte pentru ghidaj și evaluare. Tot aici poți să aloci diverse activități sau proiecte întregi către anumiți angajați.

Flexibilizează programul cu ajutorul unui program de pontaj electronic

Lucrul de acasă, formatul hibrid de muncă, orarul flexibil au devenit o obișnuință în pandemie.
Chiar și pe măsură ce restricțiile s-au mai relaxat, o bună parte din angajați au descoperit că preferă să aibă la dispoziție mai multe opțiuni de orar.

Mai multe studii arată că angajații sunt mai fericiți, mai creativi și mai satisfăcuți la job atunci când au un grad mai mare de liberate în organizarea programului. 

Aceaste preferințe pot fi stresante pentru unii manageri, care se tem că flexibilizarea programului nu le va mai permite să știe ce și cât lucrează echipele. 

În realitate, este posibil să le împaci pe amândouă. Un program de pontaj electronic precum Tassis este cel mai bun prieten al stilului flexibil de muncă. Angajații pot lucra oricând și de oriunde, câtă vreme își respectă angajamentele față de proiecte și folosesc funcția de time-tracking. În același timp, managerul sau departamentul de HR poate verifica lunar respectarea numărului de ore prevăzut în norma de lucru.

Aici ai mai multe detalii care te vor ghida în implementarea unui sistem de pontaj electronic.



Începe să explorezi cum te poate ajuta Tassis în călătoria ta spre un management mai eficient. Ai la dispoziție zona de FAQ, iar dacă ai și alte întrebări, scrie-ne în comentarii și îți vom răspunde cu plăcere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *