Loc de muncă flexibil. Program flexibil. Un mediu de lucru flexibil.

Sunt câteva dintre formulările care au început să se strecoare, dacă la început mai timid, apoi tot mai pregnant, în anunțurile de angajare ale companiilor. Pandemia, care a adus în prim-plan munca de la distanță și sistemul hibrid, doar a accelerat nevoia de flexibilitate care era deja acolo. E important să înțelegem în profunzime de unde vine și ce beneficii oferă atât angajaților, cât și managerilor, dar și întregului ecosistem dintr-o organizație.

Ce înseamnă, mai exact, flexibilitatea la locul de muncă?

Fără pretenția unei definiții exacte, flexibilitatea se referă la abilitatea unei companii de a se adapta la noi circumstanțe și de a se concentra pe obiective, de a încuraja un stil de lucru autonom, guvernat de reguli mai puțin rigide.

Asta poate însemna să le dai angajaților libertatea de a-și structura ziua și săptămâna de lucru, să tranziționeze, la nevoie, la programul cu normă redusă sau să aleagă de unde să lucreze.

Iar pentru a ajunge acolo, e important să păstrezi dialogul deschis, ca să înțelegi ce nevoi au aceștia, fără să presupui.
Să creezi și să susții un mediu flexibil poate însemna și să încurajezi pauzele regulate de la lucru sau să elimini din call-urile care fragmentează concentrarea.

Toate acestea pot suna ca beneficii atractive la angajare, dar ar fi bine, în schimb, să privim flexibilitatea și ca pe un mindset de cultură organizațională. Deschidere în fața neprevăzutului și capacitate de adaptare constantă a proceselor, pentru a ajunge la cea mai bună formulă.

De ce să construiești un mediu de lucru flexibil?

Alegând flexibilitatea în locul unui set-up fix, ai o mai multe beneficii cu bătaie lungă:

Angajații vor fi mai fericiți 

Când membrii echipei au posibilitatea să jongleze cu programul pentru a fi mai eficienți, mai productivi și într-un echilibru mai bun cu viața personală, creezi un contract de încredere foarte puternic. Acesta, nu de puține ori, pentru noile generații poate valora mai mult chiar decât banii – o arată un sondaj desfășurat în SUA, care relevă că 76% din tinerii angajați ar fi dispuși la o reducere a salariului în schimbul unui program flexibil.

O altă analiză, realizată de Universitatea Stanford, arată că atunci când au posibilitatea să iasă din paradigma „birou, 9-5”, angajații au un nivel mai mare de satisfacție față de ceea ce fac și solicită mai rar concedii medicale.

Și alte date indică în aceeași direcție: angajații care au mai multe opțiuni de organizare a muncii sunt de două ori mai puțin stresați decât ceilalți, sunt mai creativi și mai atașați de misiunea companiei.

Economisești bani

Angajații fericiți vor dori să rămână în echipă. Fluctuațiile mai mici de personal înseamnă mai puțin bani investiți în procese îndelungate de atragere de noi talente, training-uri tehnice și tactici de integrare a oamenilor noi. Un studiu Gallup arată că înlocuirea unui om se traduce în costuri care ating dublul salariului anual al acestuia.

O altă zonă unde se poate simți impactul financiar este chiria spațiului de birouri și costurile aferente de întreținere. Dacă sunt mai puțini angajați care se află în același timp la birou, te poți orienta pentru un spațiu mai mic și, implicit, mai ieftin.

Consolidezi brandul de angajator

Chiar dacă, în prezent, multe companii oferă facilități de lucru remote și ore flexibile, pe termen lung se vor diferenția companiile care îmbrățișează organic această filosofie.

Un angajator deschis la variante în ceea ce privește programul este mai atractiv pentru candidați.
Bonus: atunci când echipa ta poate lucra de oriunde, poți avea acces inclusiv la candidați talentați din alte orașe sau țări.

Cum poți gestiona eficient o echipă flexibilă?

Pentru mulți dintre manageri, una dintre temerile legate de conceptul de flexibilitate este că organizarea muncii și responsabilitatea angajaților vor fi afectate.

O strategie cu rezultate dovedite pentru a transforma flexibilitatea într-un avantaj strategic este implementarea unui sistem de pontaj electronic.
Tassis este o astfel de platformă, construită pentru a aduce mai multă transparență și responsabilitate în echipele flexibile.
Este simplu: angajații tăi își pontează ora de începere și de finalizare a zilei de lucru, precum și activitățile la care lucrează.
Astfel, nu doar că vei avea o vedere clară asupra orelor pe care le dedică muncii, dar vei putea analiza și calitativ implicarea lor în proiecte, vei avea o mai bună predictibilitate a workflow-ului și vei putea observa unde este nevoie să îl regândești.


Începe cu un demo gratuit sau creează-ți un cont pentru a testa funcționalitățile Tassis.
Iar dacă ai întrebări despre configurare, suntem aici.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *