Procrastinarea și lipsa de motivație îi poate vizita chiar și pe cei mai conștiincioși, din când când. Dacă și tu simți că ai putea să îți gestionezi mai bine timpul, îți propunem una dintre cele mai simple dar, în același timp, mai eficiente metode de productivitate: tehnica Pomodoro.

Ce este tehnica Pomodoro și cum funcționează?

Pe scurt: la finalul anilor ‘80, Francesco Cirillo, un student italian care căuta soluții pentru a ține pasul cu învățatul, și-a propus să se dedice studiului în intervale scurte, pe care le-a monitorizat cu ajutorul unui simplu timer de bucătărie în formă de roșie (pomodoro = tomată, roșie) pentru monitorizarea timpului.
Acesta a observat că împărțind o responsabilitate importantă în unități mai mici de timp, îi este mai ușor să ducă la bun sfârșit ceea ce își propune.

Principiul de bază al tehnicii Pomodoro este următorul:

 • Alege o activitate pe care vrei/trebuie să o realizezi.
 • Setează cronometrul pentru 25 de minute.
 • Lucrează fără întrerupere până la expirarea timpului.
 • Ia o pauză de 5 minute.
 • Repetă ciclul; la fiecare 4 pomodoro, ia o pauză mai lungă, de 15-30 de minute. 

De ce funcționează?

Procrastinarea are la bază evitarea responsabilităților care ne produc emoții negative.
Un proiect important poate părea intimidant și ca reacție, vom tinde să îl amânăm. 

Ne vom ocupa de sarcini mărunte sau ne vom refugia în mici distracții care, deși ne satisfac pe moment, ne vor alimenta mai târziu anxietatea și sentimentul de vinovăție.

Tehnica Pomodoro ne propune să „spargem” activitățile în liste de to do-uri mai granulare, pe care să le putem bifa în maximum 5 reprize de 25 minute. Dacă un task durează mai mult de atât, îl poți împărți în etape.
Faptul că efortul depus are un termen concret ajută creierul să se relaxeze și să scape de grijile care afectează concentrarea. E pur și simplu mai ușor să începi ceva când știi că va dura mai puțin de jumătate de oră!

De fiecare dată când îndeplinești un pomodoro, obții satisfacția că ai mai tăiat ceva de pe listă, iar asta te va motiva să continui. Tehnica te încurajează să îți dedici energia și atenția unei singure activități, în loc să jonglezi și să te întrerupi pentru fiecare email sau notificare.
În plus, Pomodoro încurajează pauzele și le transformă într-o recompensă de care ești „obligat” să profiți înainte de a porni un nouă repriză de 25 de minute. Astfel vei căpăta o rutină de lucru mai sănătoasă, în care intervalele pentru muncă și cele pentru relaxare nu se mai amestecă. 

Cum să obții rezultate cu tehnica Pomodoro

Regulile sunt simple, dar din experiența celor care o utilizează, îi poți spori efectele dacă: 

 • dezactivezi alertele aplicațiilor de email, mesagerie și social media;
 • planifici lista de to do-uri la început de zi și o ordonezi în funcție de importanță;
 • grupezi task-urile mărunte într-un singur pomodoro;
 • analizezi la finalul zilei cât timp ai petrecut lucrând la o activitate și ajustezi estimările viitoare.
  După ce ai terminat toate intervalele de pe listă, te sfătuim să înregistrezi activitățile și timpul alocat pentru fiecare dintre ele în panoul tău de control din Tassis.

Făcând asta regulat, aplicația noastră îți poate genera cu numai câteva click-uri statistici detaliate despre productivitate și progresul obținut în fiecare proiect.
Acest obicei te va ajuta să vezi cât durează, în medie, un anumit tip de task și să evaluezi pe termen lung progresele făcute cu Pomodoro.

 • o folosești consecvent până devine rutină.


Aici poți găsi un tracker Pomodoro gratuit cu care să începi noul tău obicei de productivitate.
Mult succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *